İnsanların en önemli temel ihtiyaçlarından biri olan konut edinme ve barınma ihtiyacını, karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan iktisadi işletmelerdir. Kooperatifler hem kişilerin tek başlarına yapmaya güçlerinin yetmediği işleri bir araya gelerek yapmalarını sağlar hem de toplumun kalkınmasına katkıda bulunur.
Kooperatif, elindeki varlıkları bir araya getirerek aynı amaca yönlendirmeye karar veren kişilerden oluşan bir organizasyon yapısıdır. Bu bakımdan konut yapı kooperatifleri, organizasyona üye olan kişilerin ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek üzere bir araya gelmeleriyle oluşan kurumdur. Bu kurum, konut inşası için gereken arsa temininden, konut inşaatına başlanması, bitirilmesi ve konutların hak sahiplerine dağıtımına kadarki süreci mevzuata göre yerine getirmekle yükümlüdür.
Yapı kooperatifleri sermaye birikimine sahip bir oluşum değildir. Konut imalatı için bir araya gelenlerin aidat ödemeleri sayesinde konut yapımındaki masraflar karşılanır.
Günümüzde konut almak için Ankara Park Konut Yapı Kooperatifine ortak olmak ile inşaat şirketinden konut almak arasında güvence noktasında herhangi bir fark yoktur.
Kooperatifler temel olarak bir taahhüt şirketi olmasa da projelerini hayata geçirmek için taahhüt şirketleri ile çalışırlar, bir inşaat taahhüt şirketi müşterilerine işi taahhüt ettiği sürede teslim etmek zorundadır. Mücbir sebeplerin olmadığı bir ortamda teslim süresinin aşılması ve gecikmeye uğraması halinde müşterilerine karşı tazminat ödeme yükümlüğü doğar. Ankara Park Konut Yapı Kooperatifii, Projelerini kendi ekipleri ile inşa eder ayrıca arsa maliki olduğundan gerekli durumlarda iş birliği yaptığı müteahhitlerden bu taahhütleri alır. Ayrıca mevcut yapım işlerini ortaklarının herhangi bir zarara uğramayacaklarından emin olduğu finansal olarak güçlü taahhüt şirketlerine taşere edebilir, gerektiğinde proje finansmanını sağlamak adına bankalarla gerekli garantörlük anlaşmalarını yapar hatta gerek görülmesi halinde ortakları adına bina tamamlama sigortasını yaparak her türlü güvenceyi sağlar.
Ankara Park Konut Yapı projesi, günümüzde konut sahibi olmak isteyenler için sunduğu avantajlar ile dikkat çekiyor. Mevcut piyasa koşullarında özellikle orta gelir grubundaki insanların nitelikli bir konut sahibi olması zorlaşmış durumda. Fakat Ankara Park Konut Yapı Kooperatifi, alternatif bir yol sunarak konut sahibi olma fırsatını daha erişilebilir hale getiriyor.
Bu avantajları üç başlık altında inceleyecek olursak:
Vergi Maliyeti Avantajı: Kooperatifler, vergi avantajlarından yararlanırlar. 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 93. Maddesi uyarınca, kooperatifler birçok vergi türünden muafiyet sağlarlar. İnşaat şirketleri ise elde ettikleri kar üzerinden vergi öderler. Bu nedenle inşaat şirketleri, ürettikleri konutların fiyatlarına vergi maliyetlerini yansıtarak daha yüksek fiyatlar talep ederler. Ancak yapı kooperatifleri vergi avantajları sayesinde konutları daha düşük maliyetle üretebilirler.
Finansman Maliyeti Avantajı: Kooperatifler, projelerini ortaklarının sermayesiyle finanse ederler. Ortaklar, paylarına uygun olarak belirlenen taksitleri ödeyerek projenin sermayesini oluştururlar. Bu, projenin finansmanını daha düşük maliyetle sağlamalarına yardımcı olur. İnşaat şirketleri ise kendi nakdi varlıklarını kullanarak projelerini finanse ederler. Bu durumda, inşaat şirketleri projenin finansman maliyetini satış fiyatına yansıtarak daha yüksek fiyatlar talep ederler.
Karlılık Maliyeti Avantajı: Yapı kooperatifleri, kar amacı gütmeksizin ortaklarının uygun maliyetle konut ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulurlar. İnşaat şirketleri ise temelde kar elde etmek amacıyla faaliyet gösterirler. Bu nedenle inşaat şirketleri, projelerinden elde edecekleri karı dikkate alarak daha yüksek fiyatlar talep ederler. Yapı kooperatifleri ise sadece toplam net maliyeti ortaklarına yansıtarak daha düşük fiyatlar sunabilirler.
Ankara Park Konut Yapı projesi, vergi, finansman ve karlılık maliyeti avantajlarıyla konut sahibi olmayı daha erişilebilir hale getiriyor. Bu avantajlar sayesinde yapı kooperatifleri, orta gelir grubundaki vatandaşlar için nitelikli konutlar sunabilir ve bu insanların daha uygun maliyetle konut sahibi olmalarını sağlayabilir.
Ankara Park Konut projesine katılmak ve Ankara Park Konut Yapı Kooperatifi’ne üye olmak oldukça basit bir süreçle gerçekleşiyor. İşte aşamaları:
Başvuru Formu Doldurma: Ankara Park Konut Yapı’nın satış ofislerine başvurarak ortaklık başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Bu form, sizden gerekli bilgileri ve iletişim detaylarınızı içerecektir.
Yönetim Kurulu İncelemesi: Başvuru formunuz, Ankara Park Yapı Kooperatifi’nin yönetim kurulu tarafından incelenecektir. Bu aşamada başvurunuzun uygunluğu ve kooperatif üyeliğine kabul edilme kriterleri değerlendirilir.
Ortaklık Kabulü: Başvurunuz yönetim kurulu tarafından değerlendirildikten sonra, uygun görülmeniz halinde kooperatif üyeliğinize kabul edileceksiniz.
Giriş Bedeli Ödemesi: Ortaklığınız kabul edildikten sonra, Ankara Park Konut Yapı Kooperatifine giriş bedelini ödemeniz gerekecektir. Bu bedeli kooperatifin belirttiği hesaba göndermenizle giriş işlemleriniz tamamlanmış olur.
Konut Seçimi: Ortaklık işlemi tamamlandıktan sonra Ankara Park Konut Yapı projesinde bulunan depreme dayanıklı evlerden birini Noter huzurunda yapılan çekiliş ile tarafınıza teslim edilir.
Ankara Park Yapı Kooperatifi, katılımcılarına daha uygun maliyetle ve avantajlı koşullarda konut sahibi olma imkanı sunan bir modeldir. Depreme dayanıklı, modern evlerle yaşam kalitesini artırmak isteyenler için çekici bir fırsat sunuyor.
Ankara Park projelerine katılmak isteyenlerin ödeyeceği ortaklık giriş bedeli ve aidatlar, dahil olunacak projenin nihai maliyetine göre hesaplanmaktadır. Ankara Park, geliştirdiği projelerde inşaat süresine göre belirler. Bu süre zarfında projenin toplam bugünkü değeri, yaklaşık enflasyon beklentileri göz önünde bulundurularak ödeme planı nihai bedel üzerinden hesaplanır ve buna uygun bir ödeme planı oluşturulur.
Her proje, konumuna, daire sayısına, teknik özelliklere ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı özellikler taşır. Bu nedenle projelerin nihai maliyeti değişebilir ve dolayısıyla her projenin ortaklık giriş bedeli ve aidatları da değişkenlik gösterebilir. Ankara Park Yapı Kooperatifi, her bir projenin özelliklerini dikkate alarak uygun bir ödeme planı oluşturur ve katılımcılara bu planı sunar.
Bu esneklik, potansiyel konut sahiplerinin bütçelerine ve tercihlerine daha iyi uyum sağlamayı amaçlar. Proje özellikleri ve maliyetine göre hesaplanan bu ödeme planları, insanlara daha erişilebilir ve uygun maliyetli konut sahibi olma imkanı sunar.
Konutun kesin maliyet bedeli ödendikten sonra bir takım ek ödemeler talep edilebilir,
- Tapu masrafları vergi ve harçlar
- Bağımsız bölüme ait su, doğalgaz, elektrik, telefon vb. tesisatların bağlanmasına ilişkin abonman, tesis ve diğer giderler
- Blok ve Toplu Yapı Yönetimi ile ilgili ortak giderler
ilgili hak sahibi paydaşlarımızdan ayrıca tahsil edilir.
Evet, Ankara Park Konut Yapı Kooperatifindeki ortaklığınızdan dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.
Ankara Park Konut Yapı Kooperatiflerinde Proje’nin büyüklüğüne göre teslim sürelerinde farklılık göstermektedir. Projelerin teslim sürelerinde üyelerimiz açıkça bilgilendirilir ve taahüt edilen süresinde projeler teslim edilmektedir.
Ankara Park Konut Yapı, Kooperatifler Kanunu’na bağlı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenen bir kurumdur. Ankara Park Yapı Kooperatifinin kuruluş amacı, ortaklarına en uygun maliyetle konut üretmektir. Yasal olarak kooperatifimiz ortakları adına ürettiği konutların imalatını gerçekleştirmemektedir. Bir satış olmadığı için bir satış vaadi sözleşmesinden bahsetmek mümkün değildir. Ankara Park Yapı Kooperatifini tercih ederek bir konut sahibi olmak isterseniz, geliştirdiğimiz birçok projeden birini seçerek kooperatifimize ortaklık başvurusunda bulunmanız yeterlidir.